Још у Староме Завету, када је одлучио да створи првог човека Адама, Бог Отац je рекао: „Хајде да створимо човека по слици и прилици својој“. Он није рекао: „Хајде да сам створим“, него је рекао „Хајде да створимо“  – дакле, употребљен је глагол створити у множини што значи да се небески Отац обраћао тада Сину своме и Духу Светом који су такође са Оцем учествовали у стварању човека  (Пост 1, 26).

 

Даље, у књизи Постања, у повести о праоцу Аврааму, читамо да је Авраам у близини Мамвријског дуба угостио тројицу људи коју он ословљава као да је један: „После му се јави Господ у равници мамвријској... подигавши очи своје (Авраам) погледа, и гле, три човека стајаху према њему. И... потрча им у сусрет... и поклони им се до земље. И рече: Господе, ако сам нашао милост пред тобом...“ (Пост 18,1-5). Те слике и наговештаји постају непосредно историјско откровење у времену Новога Завета.

 

Наравно, најснажнија су сведочанства самога Господа Исуса Христа, Који на више местаkrstenje hristovo говори о Себи као Сину Божјем, о Оцу Своме и Светоме Духу. У часу Христовог крштења у реци Јордану, Свети Јован Крститељ је могао да чује глас Бога Оца, а и да увиди силазак Бога Светога Духа са отворених небеса, у виду голуба; Бог Син је био присутан као Онај који се крштава у реци Јордан. Исто тако, апостоли Петар, Јаков и Јован имали су прилику да на Таворској гори, приликом Преображења Христовог, чују глас Бога Оца и да се нађу у светлосном присуству Светога Духа који је тада био са Христом. Христос говори „Ја и Отац једно смо“ (Јн 10, 31) и „Све што има Отац, моје је“ (Јн 16, 15).

 

Са истом јасношћу Господ Исус Христос указује да, заједно са Оцем и са Њим, посебно постоји и Утешитељ, Свети Дух , Дух Истине. Господ Исус Христос нам објављује Његов долазак и сведочи нам о личном постојању Светога Духа и Његовој мисији: „Он ће сведочити за мене“ (Јн 15, 26); „Он ће вас научити свему“ (Јн 14, 26), Увешће вас у сву истину“ (Јн 16, 13).  Бог је, дакле, Отац; Син је Логос Божији, који се рађа од Оца; Утешитељ је Дух Свети, Дух Божији „који од Оца исходи“ (Јн 15,26).

Кључне речи: Света Тројица, Отац, Син, Свети Дух, крштење Христово