Замислите да вас једнога дана неко кога познајете позове да оставите све своје што имате и кренете за њим у вама непознатом правцу, уз обећање да ће вас за вашу верност богато наградити. Управо то се догодило Авраму, директном потомку Нојевог најстаријег сина Сима.

Читајмо о томе у Светом писму.

Аврам

Можемо само да претпоставимо са каквим је изненађењем, вероватно и збуњеношћу Аврам примио Божији позив. Ипак, он верује Богу и следи Га. Како треба да разумемо овај догађај? Видимо да Аврам оставља своју породицу, оставља оне за које је био везан природним везама, и слободно полази за Господом. Ово наравно не значи да је Аврам престао да воли своје ближње које је оставио. Напротив. Суштина је у слободи са којом Аврам бира да напусти свога биолошког оца и пође за Богом Оцем, односно прихватању Бога за свог небеског Оца. Везујући се за Бога, Аврам потврђује своју веру у Божије обећање о спасењу. Он притом не зна на који начин ће Бог да испуни своје обећање и да од њега учини велики народ; у тренутку када одлучује да пође за Богом, Аврам нема сина који би га наследио. Видимо дакле да је за Аврама вера значила исто оно што вера треба да значи и за нас - да нам буде “потврда ствари невидљивих”, како нам о томе говори Свети апостол Павле. Другим речима, вера наша треба да буде таква да верујемо да је могуће да се догоди оно што за наш разум или наше искуство изгледа као немогуће.

Бог је склопио савез са Аврамом и благословио га и обећао му је да ће од њега учинити велики народ. Видећемо касније да су тај велики народ најпре Израиљци (у Старом завету; изабрани народ Божији – Јевреји), а онда и хришћани, јер је далеки Аврамов потомак по телу управо наш Спаситељ – Господ Исус Христос.

Зато кажемо да је савез Бога са Аврамом почетак старозаветне Цркве као заједнице Бога и изабраног народа Божијег преко једне конкретне личности (у овом случају је то Аврам), што свој наставак има у новозаветној Цркви чији је начелник Господ Исус Христос - Богочовек.

 

Кључне речи: Аврам, савез, старозаветна Црква, Богочовек, Исус Христос, Спаситељ, спасење